Hoidanko ihoani liikaa?

...vai liian vähän?

Epätasapaino kaikessa elämisessä näkyy ja oireilee kaikilla ihmisillä eritavoin. 
Halusin paneutua tässä postauksessa ihon liialliseen hoitamiseen.
Syyllistyn välillä itsekkin ihon ylihoitamiseen, joka aloittaa itseasiassa suuremman ongelmakierteen ihossa kuin liian vähäinen ihonhoito.

Ihon ylihoitaminen lähtee helposti liikkeelle hyvin pienestä ongelmasta. Usein niin, että ihossa, jossa normaalisti ei ole ongelmia, alkaa esiintymään esimerkiksi muutama näppylä. Tällöin ihoa alkaa hoitamaan useilla eri tuotteilla samanaikaisesti ja vielä liian voimakkaasti. Eli iskee paniikki ja kierre liiallisen hoitamisen suhteen voi alkaa. Ylihoidettu iho on tukossa.  

Tukkoisuus ihossa näkyy niin, että ihon rasvaisuus ei pääse kuivan pinnan alta pois, joten tali jää ihon alle. Rasvaista ihoa hoitaa todella helposti liian voimakkaasti vaikka todellisuudessa myös pintakuiva sekaiho kaipaa hellyyttä ja kosteutta. Iho yrittää siis itse korjata vääränlaista kosteustasapainoa tuottamalla talia. 
Ja sama pätee kuivassa ihossa. Kosteutta ei ole ja iho hilseilee ja hienot juonteet ja rypyt näkyvät helposti.

En häpeä myöntää, että ihoni oli ulkomaanreissumme jälkeen  alkuvuonna todella hyvässä kunnossa. Syy yksinkertaisuudessaan löyty siitä, että vähensin huomattavasti ihoni hoitamista ja annoin auringon ja stressittömän loman tehdä tehtävänsä. 
Perus puhdistuksen aamuin illoin ja sekaiholle kevyet voiteet. Kerran viikossa kemiallinen, rakeeton kuorinta. Siinä se. 

Nyt olen alkanut taas noudattamaan yksinkertaisempaa ihon hoitoa. Olen siirtynyt rakeellisista kuorinnoista entsymaattisiin eli rakeettomiin kuorintoihin ja pyrkinyt kerran viikossa niitä käyttämään. Kuorinnan jälkeen haen vielä tehostusta savipohjaisesta naamiosta.
Mutta voitte vain kuvitella kuinka vaikeaa tässä bloggaamisen purkkiviidakossa on yksinkertaistaa ihonhoitoa, koska minua yksinkertaisesti kiinnostaa testata uusia tuotteita! Stop -merkkejä saattaa välillä ilmaantua, esim. iho alkaa herkästi punoittamaan tai kasvoihin ilmaantuu pieniä näppylöitä.
Ihon reaktiot ylihoitamiseen ovat siis hyvin yleisiä, mutta niitä merkkejä ei usein ymmärretä ylihoitamisen ennemerkeiksi. Liika on aina liikaa. Myös iho tarvitsee vapaa-aikaa. Puhdistamista se aina tarvitsee, mutta jossain vaiheessa on hyvä heittää ylimääräiset purkit hetkeksi tauolle ja pitää ihonhoito yksinkertaisena. 
Siinä missä meillä kaikilla on tarpeita, niin niitä on myös iholla. Iho ilmoittaa kyllä kun se tarvitsee jotain. Liian voimakas ennakointi ei ole iholle hyväksi, sillä iholla on pitkä muisti. Se muistaa miten sitä kohdeltiin 10 vuotta sitten. Ei siis ole huuhaa puhetta että elämä jättää iloineen ja suruineen ilmeensä ihoomme. 

Edelleenkin korostan, että ihon säännöllinen hoitaminen on kaiken A ja O.

Koska uutuuksien viidakko houkuttaa aina kokeilemaan kaikkea villiä ja uutta, niin on myös hyvä muistaa, että päällekkäin käytettynä eri merkkien tuotteita vaikutukset voivat kumoutua. Eri raaka-aineiden coktailit eivät siis ole paras tie onneen ihonhoidossa.
Jos siis kärsit ylihoidetusta ihosta, niin aloita karsiminen: älä tingi puhdistuksesta, vaan helli kasvoja puhdistuksen jälkeen kosteuttavilla ja rauhoittavilla tuotteilla. Iho tarvitsee aikaa ja ihon uusiutumien kestääkin n. 4 viikkoa. Pyri pitämään ihonhoito minimalistisena muutama viikko. 

Tärkein nyrkkisääntö ihonhoidossa on se, että jos iho tuntuu ja näyttää hyvältä, niin silloin se voi hyvin :)

Eija


Kommentit

Suositut tekstit