Suurennuslasin alla: Kasvoöljy ja voide

Koska sisimmässäni asuu pienen pieni tutkija, joka haluaa kääntää raaka-aineet ja niiden vaikutukset ihoon, niin voin vaan todeta, että tämä testijakso paisui kuin pullataikina. Aloin nimittäin urakalla tutkimaan öljyjen hyötykäyttöä iholla.

Sain joulukuussa testiini kasvovoiteen ja kasvoöljyn L'Occitanelta. Voide ja öljy on tarkoitettu erittäin kuivalle ja herkälle iholle. Koska itselläni on sekaiho, niin siirsin tuotteet testiin anopilleni.


 Öljyllä on kiinteyttävä ja kosteuttava vaikutus ihoon, joten halusin antaa anoppini (plus 60v.) kertoa mielipiteensä kyseessä olevasta kasvoöljystä. Ikääntyvän ihon suurin ongelma on elastisuuden ja kosteuden haihtuminen ihosta. Mitä kosteampana ihon pystyy pitämään, sitä vähemmän ihon pinnalle muodostuu pieniä juonteita. Rypyt on asia erikseen, mutta hennot pienet juonteet on hoidettavissa kotona oikeilla tuotteilla.

Nyt kun pakkaset ovat vakiintaneet paikkansa tammikuulla, moni varmasti huomaa ihossa pintakuivuutta tai jopa kiristelyä ja ihon hilseilyä.
NYT viimeistään pitää vaihtaa iholle täyteläisemmät yö -ja päivävoiteet sekä tehostaa seerumilla tai öljyllä ihon kosteuspitoisuutta.

 Nämä öljyt ihonhoidossa ei ole niinkään uusi juttu. Kyllähän öljyjen hyötysuhteesta ihon, hiusten ja kynsien hyvinvointiin kirjoitellaan jatkuvasti. Ohessa muutama yleinen kysymys, johon olen pyrkinyt parhaani mukaan vastaamaan.


Miten öljy iholla toimii?
Miten öljy iholle imeytyy?
Miksi öljyn jälkeen kannattaa lisätä vielä voidetta?

Kun puhutaan kasvoille levitettävistä öljyistä, niin silloin puhutaan ns. kuivaöljyistä. Hienojakoisina ne imeytyvät ihoon paremmin kuin perusöljyt. 
Perusöljyllä tarkoitan nyt esim. kookosöljyä. Sama tuote käy ruuanlaittoon ja kauneudenhoitoon. Kookosöljyn moleekyylikoko ei ole riittävän pieni, jotta sen avulla saataisiin kaikki hyöty irti kosteuspitoisuuden säätelyssä.
Kun taas moni tuntemani öljyjä rakastava kosmetologi voi käyttää Kookosöljyä meikinpuhdistuksessa. Ihon pinta jää pehmeäksi ja se on valmis vastaanottamaan varsinaisen puhdistustuotteen. Öljyllä voi siis puhdistaa öljyä, tällöin se sopii esim. rasvaliukoisen päivämeikin poistamiseen.

Öljy toimii iholla kosteuden lukitsijana. 

Tämän huomaa helposti "kotikokeella", kun tulee suihkusta ja lisää kostealle iholle öljyä. Öljy levittyy ja tekee ihosta heti pehmeän. Ihon pinnalla näkyy selväti ns. lukkiutuneita vesipisaroita, jotka liukuvat ihon pinnalla. Suurinosa kosteudesta on kuitenkin lukittu ihon pinnalle öljyn avulla. Tämä ns. lukkiutuminen perustuu puhtaasti öljyn ja tässä tapauksessa kasvoöljyjen molekyylikokoon.
Öljy ei siis imeydy ns. ihonpintaa syvämmälle, vaan se toimii eräänlaisena katalyyttinä ravitsevien rasvahappojen muodostuksessa.
Öljy tehostaa voiteen imeytymistä ja parantaa ihon kosteustasapainoa. 
Puhutaan ns. pintakiinnittymisestä ihoon.

Iho tuottaa itsessään rasvaa (talia), joka suojaa ja kosteuttaa ihoa.
Iho siis itsessään prosessoi ja tuottaa ihon hyvinvoinnille tarpeellisia rasvahappoja. Tässä päästään aasinsillalla ihon omaan suojausmekanismiin, eli kun iholla ei ole omaa rasvaa, se on hyvin altis mm. mikrobeille, kylmälle, kuumalle jne. 
Moni ihosairaus johtuu siis ihon oman rasvakerroksen alenemisesta.
TÄTÄ me kosmetologit parannamme. Autamme Teitä valitsemaan ihotyypille sopivat tuotteet ja hoidamme ihoa sen kunnon ja tarpeen mukaan. Tämän vuoksi suosittelen käymään kosmetologilla aina vuodenaikojen vaihtuessa, vähintään kuitenkin kaksi kertaa vuodessa. Suomen ilmasto asettaa ihon koville, joten tuotteita voi ja yleensä täytyy vaihtaa vähintään kaksi kertaa vuodessa, jotta hoidoista saadaan täysi hyöty irti ja ihoa pystytään palvelemaan sen tarpeiden mukaan.


Voide levitetään kasvoöljyn päälle ja annetaan imeytyä.
Jos voide lähtee rullaamaan iholla, se tarkoittaa sitä, että se ei ole ehtinyt kunnolla imeytyä. Täytyy siis hetki odottaa ennekuin lisää öljyn päälle emulsiovoidetta. Imeytymiseen vaikuttaa myös oleellisesti voiteen koostumus ja vesi/öljysuhteen yhteensopivuus ihotyypin kanssa.
Otetaan esimerkkinä oma ihoni, sekaiho joka on paikallisesti t-alueelta pintakuiva. Jos lisään öljyn päälle täyteläisen voiteen, joka on tarkoitettu kuivalle iholle, ei se imeydy ihooni edes yönaikana. 

Miksi ei? Palaamme takaisin alkuun, jossa kerroin normaalisti toimivan ihon tuottavan itsessään jo rasvaa ihon pinnalle. Ihoni toiminta on hieman häiriintynyt, koska se tuottaa t-alueelle suhteellisen paljon rasvaa (tämä tyypillistä sekaiholle). Näin ollen öljy+kuivalle iholle tarkoitettu voide ainoastaan lisäävät rasvaisuutta ihollani ja aamulla sen huomaa ihon voimakkaana kiiltelynä.

Sekaihoisena olen käyttänyt talvisin yhdistelmää kuivaöljy+emulsio, joka on tarkoitettu sekaiholle. Yleensä moni sekaiholle tarkoitettu voide sisältää kosteuttavien ainesosien lisäksi jotain raaka-ainetta, joka hillitsee ihon omaa rasvantuotantoa, näin ollen hillitsee ihon kiiltelyä.

Emulsiot sisältävät suurimmaksi osaksi vettä, joten näiden tuotteiden vaikutus iholle on kevyt, mutta tarpeellinen. Voide suojaa ja ravitsee ihonpintaa, siinä missä kasvoöljytkin.

Jos kasvoöljy tuntuu vielä vieraalta ja hieman rasvaiselta ajatukselta, lisää voiteeseen pari tippaa öljyä ja levitä kasvoille ja kaulalle.
Huomaat varmasti talvi-iholla eron.

Summataan yhteen Anoppini mielipide ja testissä L'Occitanelta tulleet tuotteet:
 
Kasvoöljy ja voide toimi niinkuin oletin. 
Öljy sai kasvot tuntumaan pehmeältä ja iho myös tuntuu ja näyttää selvästi kimmoisalta. Öljy ja voide sisältää lisäksi 5% Sheavoita (tunnetaan myös nimellä Karitevoi), jolla on ihoa pehmentävä ja hoitava vaikutus. 
Suositus: kuivalle ja herkälle iholle.
 
Kasvoöljy ja kasvovoide  <-- Tästä linkistä pääset suoraan L'Occitanen sivuille, josta löydät esittelyssä ja testissä olleet kasvoöljyn ja voiteen.

Eija

Ps. Muistutuksena vielä, että en hyödy ostoistanne mitenkään. Ainoastaan ilahdun, jos joku haluaa kokeilla näitä ihanuuksia! :)
 
 


Kommentit

 1. Olisko tämä omiaan erittäin kuivalle, hieman jopa allergiselle iholle? :)

  VastaaPoista
 2. Olis kiva tietää Neea, oletko (jos tuote tulisi sinulle) allerginen jollekkin tietylle kosmetiikan raaka-aineelle vai reagoiko iho(si) yleisesti tuotteisiin helposti?
  Jos reagoi, niin millä tavalla? Kuumotus, punoitus voi olla merkkejä ainostaan ihon kuivuudesta. Kun kuiva iho saa paljon kosteutta yhtkkiä, se voi reagoida tällä tavoin tuotteisiin. Vakavaa se ei ole, ikävä tunne tietysti!
  Jos iho on herkkä ja kuiva, suosittelen tätä tuotetta kokeilemaan. Itselläni on kuitenkin sekaihon lisäksi herkkä iho, eikä itselleni tullut mitään muutoksia negatiiviseen suuntaan, kun tuotetta muutaman kerran käytin.

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoista! Kiitos selkeästä ja maallikon ymmärrettävissä olevasta selityksestä. Itselläni on L'Occitanen vartaloöljy, joka toimii loistavasti. Kasvojen iho onkin sen verran rasvoittuva, ettei vissiin öljy oikein toimi.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit