Sana kierrätyksestä

Hellou!

Nyt on pakko jakaa muutama sananen kierrätyksestä. 

Joillekkin tämä on täysin arkipäivää, toisille hyvinkin vieras juttu.
Itse olen tarkka kierrätyksestä ja haluan tietysti myös lapsilleni asiasta painottaa, koska pidän kierrätystä ehdottoman tärkeänä.

En sano, että kierrätys on huomattavasti helpompaa kaupungissa, mutta kyllä täällä maalla asuvan täytyy aina ottaa auto alleen kun lähtee kierrätettäviä tavaroita viemään oikeisiin osoitteisiin. Me tietysti keräämme kierrätettäviä tuotteita usean kuukauden ajan ja viemme kaikki samalla kertaa lajitteluun.

Idea tähän postaukseen lähti siitä, että törmäsin netissä keskusteluun, mitä pitää tehdä puoli tyhjille kynsilakkapulloille? Saako sen vain heittää roskiin? Miten lajitella tyhjentyneet purkit tai vanhaksi menneet voiteet?


Aloitetaan tyhjien pakkausten lajittelusta.

Kartonkiset ostopakkaukset voi lajitella kodin muun kartonkijätteen mukana kartonkikeräykseen. Kartonki sopii yleensä myös poltettavaksi. Meillä on puuhella, takka ja saunan tulisija, joten suurinosa kartonkijätteestä päätyy meillä polttoon. Lämpöenergiaa taloon, kiitos :)

Jos paikkakunnallasi kerätään energiajätettä, voit lajitella muoviset, täysin tyhjät shampoo ja voidepullot sekä loppuun käytetyt roll on -deodorantit sinne. 

Lasiset kosmetiikkapakkaukset on valmistettu erikoiskäsitellystä lasista, minkä takia niitä ei voi lajitella lasinkeräykseen. Kuuluvat sekajätteisiin.

Tämä tulee varmasti monelle täysin uutena asiana. Kosmetiikan lasiastiat mielletään helposti lasinkeräyksiin kuuluviin tuotteisiin.


Jos metallinen spray -pullo on täysin tyhjä, ei hölsky eikä pihise kun se on käytetty loppuun, sen voi lajitella metallien joukkoon.


Mitäs jos tuote on vanhentunut?

Sen oikea paikka tuotteesta riippuen on sekajäteastia.
Monet vanhentuneet tuotteet kuten meikit ja ihonhoitotuotteet ovat sekajätettä.


Vaarallista jätettä (ongelmajätettä) ovat permanenttiaineet, tuotetta vielä sisältävä aerosolipullo (hiuslakka, deodorantti), kynsilakat ja kynsilakanpoistoaineet. Samoin partavedet ja hajuvedet (sisältävät alkoholia) ovat ongelmajätettä.

Muut kosmetiikkaa sisältävät tuotteet esim. puhdistusliinat, vanulaput ja vanupuikot kuuluvat sekajätteeseen. 

Jos et syystä tai toisesta voi käyttää tuotetta itse loppuun, lahjoita se kaverille. Eteenpäin lahjoittaminen on ekologisempaa kuin käyttökelpoisen tuotteen pois heittäminen. Ota kuitenkin hygienia huomioon!

Lisää aiheesta löytyy Tukesin nettisivuilta.

Eija


Lähde tekstiin: http://www.tukes.fi/




Kommentit

  1. Tulipa yllätyksenä! Meillä ei harmikseni harrasteta kierrätystä ja suunnilleen kaikki roska menee sekajätteeseen. Mä itse annan ystäville eteenpäin ylimääräisiä kosmetiikkatuotteita :) Olenkin haaveillut kierrättämisestä viimeistään sitten, kun muutan omilleni!!

    VastaaPoista
  2. Moi Sanni! Kiva kuulla että kierrättäminen kiinnostaa ja uskon todella että tässä postauksessa oli monelle ihan uutta tietoa! Esim se, että kosmetiikan lasitavara ei kuulu lasinkeräykseen :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit