Retinoli -uhka vai mahdollisuus?

Tällä tekstillä voi olla hyvinkin ja toivottavasti onkin puolesta ja vastaan mietteitä.
Teksti ei ole hetken mielijohteesta johtuva pläjäys, vaan oikeastaan jo vuosien mittaan seurattu ja siitä tietoa etsitty aihe.

Niinkuin varmasti tiedätte, olen ammatiltani Diplomi-Kosmetologi ja tähän sopii vielä lisätä sanat tutkiva ja 'skeptinen' sellainen. Bloggaaminen on minulle harrastus, rakas sellainen ja olenkin pyrkinyt pitämään blogini tekstit minulle rakkaissa aiheissa; kosmetiikka, sen esittely ja meikkaus. Harvoin takerrun/jaan mielipiteitäni kosmetiikasta ammattimielessä, mutta kun tätä asiaa olen pitkään pyöritellyt ja kirjoituksia siitä lukenut, niin annetaan julkisesti myös oma mielipiteeni asiasta;

Retinoli.



Retinolin käyttö kosmetiikassa puhuttaa tasaisin väliajoin.
Ensinnäkin se mitä tuo ihmeeellinen aine on ja mihin sitä käytetään?

Yleisesti aiheesta löytyy hyvin vähän tekstiä ja monet teksteistä on jopa ristiriidassa keskenään. 

A-vitamiinin kauneudenhoidossa käytetyistä muodoista eniten esiintyy retinolia.
Meidän ihon erilainen reagoiminen a-vitamiinihoitoihin riippuu siis a-vitamiinireseptoreiden määrästä ihossa ja niiden laadusta solun tumassa. Eli kun puhutaan biologiasta, niin voidaan todeta, että myös retinollilla voi olla ihoon epätoivottu hoitovastine biologisesti. 

Retinolista puhuttaessa purkin kyljessä saattaa lukea 
a-vitamiini, retinyl linoleate tai retinyl palmitate, mutta samasta ainesosasta on kuitenkin kyse.
Retinoli eli A-vitamiini on yksi tehokkaimmista ihon uudistajista. Ja mikä erikoisinta, retinoli on yksi harvoista kosmetiikan raaka-aineista. jonka jopa lääketiede tunnustaa vaikuttavan ihon ikääntymistä hidastavasti.

Mutta nyt tulee se ikuisuus kysymys; jos kerran tämä tehoaine hidastaa ikääntymistä, vähentää juonteita ja sillä saat nuorekkaan ja raikkaan ilmeen kasvoille, niin miksi sitä ei sitten kaikki käytä?

Syy on yksinkertainen.

Kaikki hyväksi havaittu ja kaikki kiva, aiheuttaa jossain määrin seurauksia. Siinä missä ihminen kaipaa välillä irtiottoa arjesta ja juhlii molemmilla käsillä, niin krapulahan siitä usein seuraa.
Retinolissa voi olla hyvinkin samanlainen vaikutus ihoon. Iho pitää siedättää pikkuhiljaa suurempaan vitamiinipitoisuuteen. Ja tässä kohtaa usein asiakkaan maltti kärsii. Ihoon käytetään heti liian voimakasta retinolia, jolloin ihon oma puolustusmekanismi kärsii ja alkaa 'solusota'. Iho saattaa reagoida hoitoon epäsuotuisasti punoituksella, kuivuudella ja näppylöillä. 


Eli retinolissa on suhteellisen paljon pelättyjä sivuvaikutuksia. 
Ja vielä lisätäkseni; retinolin väärinkäytöllä on paljon pelättyjä sivuvaikutuksia.

Saadaan aikaan kaikkea muuta mitä haluttiin. Törmäsin myös tekstiin, jossa varoiteltiin, että jos ihossa ei ole entuudestaan lainkaan a-vitamiinia, niin ihon ei välttämättä siedä lainkaan retinolivoidetta. Eli silloinhan a-vitamiinia pitäisi ennalta nauttia sisäisesti? Porkkanat, punainen paprika ja kurpitsa sisältävät tätä kyseistä vitamiinia.



Luulen, että tämä seuraava tieto on saattanut jäädä monilta paitsioon;
aurinko vähentää jopa 90% ihon a-vitamiinivarastoa. 
Kosmetologina tiedän ja olen nähnyt, mitä huonoa valovanheneminen ihossa tekee.
Ei ole siis mitenkään poikkeavaa, että paljon aurinkoa nauttinut ihminen vanhenee huomattavasti nopeammin kuin auringonsäteilyltä oikein suojautunut henkilö. 

Retinolin käytön yhteydessä puhutaan hyvin paljon siitä, että iho pitää totutella retinolivoiteeseen. Tällöin se on monelle pelottava ajatus, että suurella todennäköisyydellä ihooni tulee jotain poikkeavaa muutosta retinolin käytön yhteydessä. Ei ole siis lainkaan sattumaa, että tämän vuoksi retinolipohjaisia tuotteita tulisi ostaa alan ammattilaiselta, joka osaa sinun ihon kunnon ja ihon  tarpeen mukaan valita oikean retinolipitoisuuden sisältävän voiteen. En siis MISSÄÄN muodossa suosittele googlettamaan ja itse päättämään, että minkä prosenttipitoisuuden sisältämän retinolivoiteen itselleen hankkii. Ymmärrätte ja tiedätte, että internetistä saa tilattua hyvinkin voimakkaita tuotteita ja yleensä ensimmäisenä mieleen tulee tilata se vahvin tai ainakin toiseksi vahvin tuote.

Vaikka todellisuudessa retinolin käyttö on turvallista ja todella positiivisesti auttaa monessa iho-ongelmassa, jos tuotetta käytetään oikein. Tärkeintä on tietysti ihoon siedätys. 
Siinä missä muutkin a-vitamiinin muodot, retinoli nuorentaa ihoa silottamalla ryppyjä. Retinolin käytöllä on siis paljon hyväksi havaittuja vaikutuksia ihoon.
Hiussuonisto alkaa toimia paremmin, jolloin iho saa enemmän happea ja ravintoa. 
Ihosta tulee retinolin käytön jälkeen pehmeämpi, paksumpi ja kestävämpi. 

Se mikä on tärkeintä muistaa; retinoli kuivattaa ihoa olipa kyseessä rasvainen tai kuiva iho. 

Isoin ongelma mihin olen törmännyt retinolin käytössä on nimenomaan tuo ihon kuivuus. Eli taas palataan siihen ihon siedätykseen ja malttiin tuotteen käytön kanssa. Älä lannistu, vaikka tuloksia ei heti ensimmäisien kuukausien aikana näkyisikään. Iho siedättyy tuotteeseen hitaasti, vitamiinipitoisus solutasolla kasvaa hitaasti, joten tähän fysiologiseen faktaan ei valitettavasti ole mitään oikopolkua. On vain maltettava levittää hyvin ohut kerros retinolia iholle, sillä ahneelle käy usein höperösti retinolin käytön kanssa. Retinolin teho ei maksimoidu voiteen vahvuudella.

Väärinkäytöllä on suurin vaara siinä vaiheessa, kun retinolin käytön yhteydessä jatketaan liian voimakkailla puhdistustuotteilla ja kuorinnoilla. Ihon kuorinta ei missään nimessä ole täysin unohdettavaa, mutta sitä on vähennettävä kotioloissa, sillä retinoli jo itsessään ohentaa ihoa. 

Retinoli on erittäin valoherkkä ainesosa, tämän vuoksi sitä löytyy yövoiteista. Näin ollen jos käytät retinolia yövoiteessa älä missään nimessä unohda suojata ihoa auringolta päivisin. 
Yöllä ihoa hoidetaan tehokkailla ainesosilla, sillä ihon solujakautuminen on vilkkaimmillaan aamuyöstä. Ei siis ole tavanomaista, että valvotun yön jälkeen iho voi näyttää samealta ja  silmänaluset tummilta. Solujen jakautuminen on häiriintynyt, koska iho ei ole päässyt lepäämään.  

Kuva: Google

Toisen iho elpyy ja voi hyvin jo pienelläkin retinolipitoisuudella. Suuriin muutoksiin tarvitaan isompia pitoisuuksia ja enemmän aikaa. Luonnollista. Mutta elämme kuitenkin tällä hetkellä elämää, jossa monet asiat eivät odota. Tämän vuoksi myös kosmetologin työ on haastavaa. Me tiedämme, miten iho toimii fysiologisesti. Mutta muutos, mitä asiakas haluaa ihoon, tulisi olla välitön. Tämä on yksi syy, miksi mielestäni ihonhoito on mennyt enemmän ja enemmän lääketieteelliseen suuntaan.
Voiteet sisältävät huipputeknologiaa ja laitehoidot jylläävät alalla.

Halutaan tuloksia.

No niin haluan minäkin. Mutta ammattietiikka sanoo vastaan. Kaikkeen EI ole optimaalista oikeaa vastausta. Helpotusta on, mutta riittääkö se? Pitkänlinjan ihonhoidolla tehdään jopa mittavia muutoksia ihoon, mutta nämä tulokset vaativat sarjahoitoa iholle.

Kun puhutaan vahvoista voiteista ja niiden pitkäaikaisesta käytöstä, niin ollaan taas jännien kysymysten äärellä. Tottuuko iho tuotteisiin? Ja mitäs jos lopetan tuotteen käytön? Kuinka pitkä vaikutus tuotteella on?

Retinolin käytöllä tähän on suhteellisen helppo vastata, koska jos mietitte, että tottuuko iho retinoliin, niin vastaus on että tottuu. Ja koska iho kaipaa ja iho siedätetään kaipaamaan suurempia vitamiinipitoisuuksia, niin silloinhan on selvää, että ihon fysiologia kaipaa solutasolla uutta ja tehokkaampaa voidetta välillä. Mutta eipä tästä tarvitse miettiä muuta kuin omia liikuntatottumuksia. 

Jos liikut, voit paremmin ja elimistö alkaa kaipaamaan liikuntaa aktiivisesti. Lihakset kasvavat, jaksat enemmän ja enemmän. Näinhän ihokin toimii.
Mutta lopetat liikunnan. Mitä tapahtuu? Ei lihakset ilman liikuntaa ylläpidettyinä pysy. Sama ihossa. Solut tottuvat tehokkaaseen voiteeseen, tarvitsivat sitä voidakseen paremmin ja kun käyttö lopetettiin, niin pikkuhiljaa kollageeni suoristui ja ihon kimmoisuus madaltui. 
Tässä tuli jo epäsuoravastaus siihen, että kuinka pitkä vaikutus tuotteella on. Sillä on käyttöaika vaikutus. Kun käytät, iho tottuu ja voi silmin nähden paremmin. Näin ollen myös retinolin käyttöä suositellaan kuurimaisesti käytettäväksi.

Kenelle tuotetta suosittelisin? Kun yhä nuoremmat ja nuoremmat tahtovat jo ennaltaehkäistä ihon ikääntymisen tuomia muutoksia, niin on aina hyvin hankalaa sanoa mitään aikaa tai ikää, jolloin näin voimakasta tuotetta olisi hyvä alkaa käyttämään. Mutta mielestäni yksi parhaimmista neuvoista on se, että kun ihossa on ensimmäisiä ikäääntymisestä johtuvia muutoksia, niin silloin voi retinolia kokeilla. MUTTA. Nuorilla "ikääntymisestä johtuvat muutokset" ovat usein ihon epidermaalisen eli pintakuivuuden tuomia kevyitä juonteita. Ja jos nyt mietitään, että retinoli KUIVATTAA ihoa aluksi voimakkaasti, niin pahimmassa tapauksessa itseohjatusti ostetut retinolit nettikaupasta, voi tehdä vain hurjempaa tuhoa iholle. Jos siis olet alle 25 ja haluat alkaa retinolia käyttämään, siis suosittelen varaamaan ajan kosmetologille ja keskustelemaan hänen kanssaan. Joskus niinkin yksinkertainen kuin kosteuttava kasvohoito voi auttaa pieniin juonteisiin. 


En siis todellakaan tyrmää retinolin käyttöä, mutta painotan, että valitset ihollesi sopivat tuotteet alan ammattilaisen kanssa. Oleellinen asia ihoa a-vitamiinilla hoidettaessa on siis sopivan a-vitamiiniyhdisteen löytäminen. Tällöin olet hyvissä käsissä.

Eija







Kommentit

Suositut tekstit