"Rasvaa, hieroo ja krapsuttaa sun kroppaa"


Mitä tekee kosmetologi, kauneudenhoitoalan ammattilainen?

Tätä usein minulta kysytään ja alalle suuntautuvat oppilaat tulevat vuosi toisensa jälkeen kokemaan yllätyksen alan opiskelun laajuudesta.


Ennen kuin jatketaan aihetta pidemmälle, katsotaan mitä Wikipedia sanoo Kosmetologiasta:

Kosmetologia on oppi kauneuden säilyttämisestä ja kohentamisesta. Kosmetologiaan erikoistunutta ammattilaista kutsutaan kosmetologiksi. Kosmetologit ehostavat asiakkaita, hoitavat näiden ihoa, myyvät kosmetiikkaa ja opastavat kauneudenhoitoasioissa.

Kosmetologit hoitavat ihmiskehon suurinta elintä eli ihoa. Huomioitavaa onkin, että kosmetologi opiskelee ihoon liittyviä oppiaineita enemmän kuin sairaanhoitaja.

Tässä oli suoralainaus Wikipediasta.Me kosmetologit edistämme ja ylläpidämme ihon ja kehon kauneutta sekä terveyttä.

Sana ”kauneus” ajaa helposti kosmetologin työssä terveys -sanan ohi. Valitettavasti näin monet ajattelevat, että haluamme VAIN itse näyttää kauniilta ja TEHDÄ asiakkaista kauniita.

 Osittain totta. Haluan olla terve ja näyttää hyvältä, ei kai siinä mitään väärää ole. Haluan edistää asiakkaideni ihon kunnon terveyttä ja saada heidät tuntemaan itsensä kauniiksi. 

Tänäkin päivänä kuulen valitettavasti usein ammatistani sanottavan: 
”Lakkaat sä ihmisten kynsiä vai?”. Kyllä. Teen sitäkin.

Mutta teen paljon, paljon muutakin.

Jokainen voi tuntea olevansa alalla jota ei tarpeeksi arvosteta. Tämän vuoksi sanonkin aina opiskelijoille heidän valmistuttuaan ihonhoidon ammattilaisiksi, kosmetologeiksi, että jos he eivät ITSE arvosta alaansa, niin kuka sitä arvostaa.

 Ammattiylpeyttä voi tuntea monella tavalla. Olen itse ammattiylpeä tietotaidoistani ihonhoidossa jota opetan ja opiskelen itsekkin edelleen päivittäin. Olen ylpeä asiakaskunnastani, jotka luottavat ammattitaitooni kosmetologina. He käyttävät palveluitani ja suosittelevat minua eteenpäin. Halu kehittyä ja oppia uutta ajaa minua tällä alalla kokoajan eteenpäin. En koskaan ole valmis, en koskaan osaa kaikkea kaikesta ja se pitääkin minut virkeänä hoitolatyön ja opetuksen suhteen.


Syy miksi halusin kirjoittaa aiheesta on se, että moni alalle haluava opiskelija ei ymmärrä tai tiedosta kosmetologian opiskelujen todellista laajuutta. Moni haluaa alalle, koska meikkaus, kynsilakat ja kauneus kiinnostavat. IHANAA! Hyvä juttu voin todeta.

MUTTA.

 Seuraavassa lauseessa haluaisin aina kysyä, että toivottavasti Sinua kiinnostaa mitä raaka-aineita kynsilakka sisältää? Mitä on värioppi? Muoto-oppi? Miten nämä liittyvät meikkeihin? Mikä on Inci -lista ja miten sitä luetaan? Miten kynsilakka tuotetaan ja mitkä raaka-aineet määrittävät kynsilakan? Mistä kynsi koostuu? Miten kynsilevyt kiinnittyvät toisiinsa?

Kynnen päälle levitettävä väri on kemiaa. Ja värilakan alle jää fysiologiaa. Näitä seuraa anatomia.

On ymmärrettävä ensin MITÄ hoidan ja MIKSI hoidan. Tätä osaamisen kokonaisuutta seuraa vasta se mitä ulospäin ihmiset näkevät: 

OPPI KAUNEUDEN SÄILYTTÄMISESTÄ JA KOHENTAMISESTA.

Se kaunis punainen sävy asiakkaan kynsissä on lakattu kauniisti ja tarkasti. Ennen lakkausta olen kysynyt allergiat ja mahdolliset ihosairaudet. Tarvittaessa tarkastanut raaka-aineluettelon tuotteeesta. Tämän vuoksi opiskelussa on mukana raaka-aine kemiaa. 

Huomioinut edellä olevat hoidossa tarvittaessa ja tarkistanut asiakkaan ihon kunnon. 

Iho, tuo ihmiskehon suurin elin, tulee olla kosmetologin oppimisen hallussa.  

Hieronnassa konkreettisesti voin kysyä, mitä lihasta opiskelija hieroo, mikä on kyseisen lihaksen lähtökohta ja mihin se kiinnittyy. MIKSI? Tätä moni kysyy minulta, MIKSI kosmetologin täytyy nämä asiat osata?


KOSKA ihminen on kokonaisuus.

Päästä varpaisiin soluja, elimiä, ajatuksia, toimivuutta, hallittua kaaosta, epäonnistumisia, hormoneja. 

Ja kaikkea tätä hallittua tai hallitsematonta kaaosta suojaa minun työmaani; IHO.

Mehän ”rasvaamme, hieromme ja krapsutamme asiakkaiden kroppaa”. Tämä lause tuli minua vastaan internetin ihmeellisessä maailmassa kun googlasin, mitä kosmetologi tekee. 


Ihmisen anatomiassa tutkitaan ihmisen rakennetta. Ja ihmisen rakenteen perusluokkana voidaan pitää solua. Meillä on monia erilaisiin käyttötarkoituksiin keskittyneitä soluja ja solut yhdessä rakentavat kudoksen. Kudostyyppejä on monia. Erilaisten solujen rakentamat kudokset luovat yhtenäisen elimen.
Useat elimet vastaavasti rakentavat elimistöjä, kullakin on oma tehtävänsä eliössä. Tullaan kehoon ja erääseen ihmisen elimistöön, joka on verenkierto. 

Pienestä virrasta kokonaisuuteen.

Tässä lyhyesti kosmetologian perustetta. Ihmisen anatomia ja ihmisen fysiologia on kosmetologian taustatiedot. Ne kun osaa ja ymmärtää, osaa moninaisesti huomioida asiakkaan erilaiset ihomuutokset ja ihomuutokset erilaisissa elämäntilanteissa.

Miten ja missä solut jakautuvat? Miksi ihon uusiutuminen on häiriintynyt? Miten ihon uudistumista voidaan nopeuttaa? Mitä solutasolla ihossa tapahtuu jos uudistumista nopeutetaan?


Ja kun opiskelija on kaiken tämän saanut opeteltua, tietoa aloitetaan teorian ohessa liittämään käytäntöön. Se on aina aluksi opiskelijoille kauhun paikka, juuri kun kirjansivut on päähän saanut, niin opettaja tulee kysymään hieronnan aikana lihaksia. Latinaksi. Tottakai. 

Latinaksi opiskelu helpottaa kun opiskelija siirtyy erikoistumaan CIDESCO-kosmetologiksi. 

Cidesco on kansainvälinen kauneudenhoitoalan yhdistys ja 40 maassa toimii 230 koulua.
Annettu opetus noudattaa täysin järjestön koulutusohjelmaa. Opiskelija saa tämän erikoistumisen myötä käyttää nimikettä Cidesco ja/tai Diplomi-kosmetologi.

Toivon uusilta, alalle hakevilta opiskelijoilta, että he huomioivat opiskeluiden laajuuden,sillä tämä tulee aina kaikille yllätyksenä. 

Meikkaus, ehostus, niinkuin me ammattikielellä puhumme, on pienen pieni, mutta tärkeä osa opiskeluja. Aina voi ERIKOISTUA ja opiskella lisää niinkuin itse tein ja valmistuin lisäksi meikkaaja-maskeeraajaksi. 

Mutta kosmetologia on kaikkea muuta kuin kynsien lakkausta ja meikkausta.

Se on ihmisen kokonaisvaltaista hoitamista.

Kun asiakas poistuu kosmetologin luota tyytyväisenä, voit olla varma, että hän tietää Sinusta jo paljon enemmän kuin mitä Sinulle kuuluu.

 Hän tietää lisäksi, mitä IHOLLESI kuuluu.

Ystävällisin terveisin,

Eija Nordlund
Diplomi-kosmetologi


Kommentit

  1. Hyvä postaus! Voisiko yleiseen arvostukseen vaikuttaa se, että kosmetologin koulutus on toisen asteen tutkinto? Kosmetologeja on myös, kuten muidenkin alojen edustajia, hyvin monenlaisia. Toinen on oikeasti paneutunut noihin asioihin ja toinen vain rimaa hipoen läpäissyt kurssit.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit