Suolaa, suolaa enemmän suolaa?

Hyvää juhannuksen jälkeistä elämää kaikille :)
Täällä Merimaskussa vietetty lasten kanssa juhannusta ja kyllä se vaan niin on, että meikäläinen on ihan kotonaan näiden rauhallisten juhlapyhien kanssa. 
Oli aikaa leikkiä, saunoa, syödä hyvin ja mikä tärkein: nauttia.
Juhlapyhät on mulle myös ammattini puolesta aikaa rentoutua ja käyttää ihonhoitoon hieman enemmän aikaa. Aloinkin testailemaan pitkästä aikaa suolakuorintoja!

Onko se niin, että kaapista löytyvä suola on oikeasti todellinen moniottelija ihonhoidossa?

Kun siitä on niin paljon puolesta ja vastaan väitteitä, niin pakkohan sitä oli taas alkaa tutkimaan!

Vuonna 2014 tutkin töissä todella ahkerasti suolan vaikutuksia ihonhoidossa, tuotteissa ja yhdistettynä kauneudenhoitoalan laitehoitoihin. 

Se kiinnostaa, koska suolan käytöstä ihonhoidossa ei ole mitään lääketieteellistä näyttöä. Eli pakko vain tiedenaisen suusta sanottuna on todeta: kokeile, ja huomaat sopiiko se ihollesi!

Mutta ei tämä ole pelkästään suolan kohdalla. Kaikkia tuotteita tässä tulee testattua samalla menetelmällä; odotetaas sopiiko tämä mun iholleni vai ei. 

Iho on luonnostaan hapan ja suola emäksistä, joten luonnollisesti voi epäillä suolan horjuttavan ihon luontaista tasapainoa. Mutta koska kauneudenhoidossa rakastetaan viljellä sanaa "mineraalirikas", niin mikäs muu oikeasti niin mineraalipitoista olisi jos ei suola?


Suolaa ei suosita ainostaan ihonhoidossa, vaan myös hampaiden pesussa (valkaisevana) ja hiuksiin jätettävissä suolasuihkeissa. Tahmaisuutensa vuoksi suola sopii erinomaisesti suihkeisiin, jotka tekevät hiuksista ilmavat ja pidentävät kampauksen kestoa. 

Erityisesti näppylöille ja ihon rasvaisuuteen suolakuorintaa suositellaan todella paljon, mutta miksi? Mitä suola tekee fysiologisesti iholle?

Tykkään todella paljon kokeilla eri tuotteita, mutta itseäni kiinnostaa perinpohjaisesti se, mitä tuote tekee ihon happovaipalle? Parantaako se oikeasti ihon tekstuuria? Madaltaako se juonteita? Vai kenties vähentääkö se selkeästi talintuotantoa?
Google kuvahaku

Vaikka tuo pH-arvo 7 on ihanteellinen neutraalitila iholle, se ei ole paras mahdollinen vaihtoehto ihon happamuusarvoksi. Terveen ihon pH-arvoksi on määritelty 4-5,5 eli kevyesti hapan. Sen ansiosta bakteerit, mikrobit yms. pysyvät poissa, iho on joustava ja terve, eikä siinä ole epäpuhtauksia. Ihon pinta toimii siis luonnollisena suojana.

Mutta otetaan nyt esimerkiksi rasvainen iho. Sen pH-arvo on normaalia ihoa alhaisempi eli noin 4-5, koska rasvoittuvassa ihossa on paljon enemmän rasvahappoja ja maitohappoja. 
Jos nyt mietitään rasvoittuvan ihon tasapainottamista, niin kaiken järjen mukaan suola on siihen hyvä vaihtoehto. Suola kun on taas emäksistä. 


Olen käyttänyt kaksi kertaa viikossa LUSH:in Ocean Salt suolakuorintaa kasvoille. Se mistä tykkään, on kuorinnan jälkeen super ihana hehku ihossa! Tämän kuorinnan jälkeen ei tosin tarvitse pelätä ihon liiallista kuivumista, sillä tuotteeseen on lisätty avokadovoita ja kookosöljyä.

MUTTA. Nyt tulee se mielenkiintoinen seikka. Suolakuorintaa suositellaan myös ehdottomasti käytettäväksi, jos sinulla on kuiva iho. MIKSI? Koska suolan sisältämät hivenaineet ja mineraalit saavat iholle aikaan osmoottisen paineen, jolloin vesi ja ravinteet nousevat alemmista ihon kerroksista pintaan. 

Eli. Jos solukalvon eri puolilla vallitsee eroja (tässä tapauksessa ihon pinnalla suola), vesi pyrkii siirtymään solukalvon läpi ja tasoittamaan pitoisuuksia. Tätä ilmiötä kutsutaan osmoosiksi.

En koskaan ole kokeillut pelkästään suolaa ihonhoidossa, siis merisuolaa mitä käytän ruoanlaitossa. 
Koska suolakuorinta on ollut rasvoittuvalle sekaiholleni todella hyvä vaihtoehto näin kesällä, saatan kyllä mielenkiinnosta testata vielä pelkästään merisuolan käytön iholle :)

Tässä kuorinnassa on suhteellisen kovat kuorivat suolakiteet, joten en missään nimessä suosittele tätä kuorintaa herkkäihoiselle. Kiteet lisäävät pintaverenkiertoa ja tietysti kuorinta ohentaa ihoa, joten herkkä ihoisen on parempi suunnata katse johonkin muuhun kuorintaan :)




Mutta koska testijaksossani voin todeta ihon talintuotannon selkeästi vähentyneen ja kosteuspitoisuuden pysyneen ennallaan, niin miksi en puhuisi tämän kuorinnan puolesta? :)
Ruoanlaitossa suolan lisäämistä paheksutaan, mutta kokeilkaa ulkoisesti ;)

LUSH Ocean Salt Face and Body Scrub, 16,95€

Eija <3





Kommentit

Suositut tekstit